Υ Γ Ε Ι Α

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης απλώνεται χιλιομετρικά σε μεγάλη έκταση, από τις παρυφές της Καλαμάτας έως το χωριό Άγιος Νίκων, μια απόσταση που απαιτεί μιάμιση ώρα περίπου για να καλυφθεί οδικώς. Αποτελείται , επιπλέον, από πολλούς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς οι κάτοικοι των οποίων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις ιατρικές δομές του Δήμου. Το μοναδικό Κέντρο Υγείας του Δήμου εδράζεται στον Άγιο Νικόλαο και , δυστυχώς, υπολειτουργεί και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε επείγοντα περιστατικά, πρόληψη, και εκπαίδευση σε θέματα υγείας.

Η “Ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών για τη Δυτική Μάνη” σε απόλυτη συνέπεια με τις δημόσιες εξαγγελίες τη συγκρότησε ομάδα εργασίας από συνδημότες μας με γνώσεις και παραστάσεις επί του θέματος των οποίων την εισήγηση θέτουμε σε δημόσιο διάλογο ως :

«Προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Δήμο Δυτικής Μάνης»

(Σοφία Χριστοφιλοπούλου Ιατρός Παθολόγος Medical Doctor Ph.D.)

1. Κινητοποίηση του Δήμου και αίτημα προς την 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) για πρόσληψη 2 οδηγών ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες του 24ώρου. Η μερική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών με τους υπάρχοντες οδηγούς και η ανάγκη να καλείται το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα κάθε φορά που δεν εφημερεύει οδηγός του Κέντρου Υγείας είναι άκρως επικίνδυνη για βαρέως πάσχοντες ασθενείς οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν ΑΜΕΣΑ για νοσοκομειακή περίθαλψη.
2. Αντικατάσταση Ασθενοφόρου. Το υπάρχον ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα και είναι σε κακή κατάσταση. Χρήζει άμεσης αντικατάστασης .
3. Άσκηση πίεσης προς την 6η ΥΠΕ για την προκήρυξη των υπαρχόντων οργανικών θέσεων για έναν παιδίατρο, 2 γενικούς ιατρούς ή παθολόγους, έναν ακτινολόγο και έναν οδοντίατρο. Ας σημειωθεί ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για ακτινολογικό ιατρείο και οδοντιατρείο ο οποίος βρίσκεται σε αχρησία από ετών.
4.Ιατρικά σεμινάρια στα σχολεία-οικισμούς για πρώτες βοήθειες και θέματα προληπτικής ιατρικής.
5.Βοήθεια στο σπίτι. Υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει για τους Δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι σε αυτό. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν επιδίωξε δυστυχώς να ενταχθεί μέχρι σήμερα και δεν προβλέπεται να ανοίξει το πρόγραμμα σε νέες αιτήσεις στο άμεσο μέλλον. Η «Ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών για τη Δυτική Μάνη» δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί από κοντά ανάλογα προγράμματα ούτως ώστε να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του Δήμου . Παράλληλα η ενεργοποίηση των εθελοντών του Δήμου θα μπορούσε να καλύψει για λίγο διάστημα το κενό και τις πιό σημαντικές ανάγκες των συνδημοτών μας.
6.Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας. Πρόκειται για δημοτικά κέντρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Στα πλαίσια του προγράμματος συντονίζεται ο ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για 8 νοσήματα ( καρκίνος του μαστού, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του παχέως εντέρου, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μελάνωμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, κατάθλιψη). Επιπλέον , τα ΚΕΠ προάγουν την υγεία μέσω ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας, σχολικού εκφοβισμού, ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η ενεργός συμμετοχή του δήμου μας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (www.eddyppy.gr) είναι επιβεβλημένη σε μια εποχή που οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας τρέχουν και η οι δημότες δικαιούνται ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας.
7.Ετήσιος προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα σχολεία του Δήμου και μαθήματα στοματικής υγιεινής.
8.Ενίσχυση του αισθήματος αλληλεγγύης και προσφοράς στον διπλανό μας μέσω διοργάνωσης εθελοντικών αιμοδοσιών, και ενίσχυσης συμμετοχής του πληθυσμού ως δότες μυελού των οστών και δωρητές οργάνων.
9.Διοργάνωση επιστημονικών ιατρικών (και όχι μόνο) συνεδρίων υπό την αιγίδα του Δήμου (συνεδριακός τουρισμός) τα οποία θα τονώσουν την τοπική οικονομία, και θα ανεβάσουν το πνευματικό επίπεδο της περιοχής μας.

Δήμος Δυτικής Μάνης | dimos ditikis manis | Δυτική Μάνη |