Το Όραμά μας – Καθαριότητα.

‘Οταν οι κατάλληλοι άνθρωποι ενώνουν τα χέρια, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει άλυτο.

Η κατάσταση στο δήμο μας στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Μια απλή ματιά αν ρίξει κανείς στους δημόσιους χώρους και τους οικισμούς, θα παρατηρήσει φαινόμενα που δεν τιμούν τον τόπο μας. Κάδοι να ξεχειλίζουν, σωροί από απορρίμματα δίπλα στους κάδους, αδέσποτα να περιφέρονται γύρω από αυτούς ξεσκίζοντας σακούλες σε αναζήτηση τροφής, συμβάλλοντας περισσότερο στον διασκορπισμό τους. Ογκώδη απορρίμματα όπως παλιά στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα κλάδευσης, να έχουν αποτεθεί σε κοινή θέα κατά μήκος του οδικού δικτύου. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα φαινόμενα εντείνονται με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της περιοχής από παρεπιδημούντες και επισκέπτες, η οποία συνεπάγεται και την ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης, άρα και του όγκου των απορριμμάτων.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, η ανεπάρκεια των υπηρεσιών αποκομιδής των απορριμμάτων, κυρίως ως προς την συχνότητα αποκομιδής με τα απορριμματοφόρα οχήματα, και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων. Τα αρνητικά όμως δεν σταματούν εδώ. Οι χώροι πέριξ των κάδων δεν καθαρίζονται επαρκώς, οι κάδοι αφήνονται με ανοικτά τα καπάκια μετά την αποκομιδή αλλά και οι δημότες δεν ενδιαφέρονται να κλείνουν τους κάδους μετά την χρήση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται έντομα και έντονη δυσοσμία στους χώρους αυτούς, εξ αιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας οργανικών, της μή συχνής αποκομιδής συν το γεγονός ότι ουδέποτε πλένονται οι κάδοι, με αποτέλεσμα την μεγάλη συσσώρευση, τις παρατεταμένες ζυμώσεις, και το αυξημένο μικροβιακό φορτίο.
Επί πλέον, οι παρυφές του οδικού μας δικτύου “κοσμούνται” από αμέτρητα απορρίμματα τα οποία εκπαραθυρώνουν τα διερχόμενα οχήματα, φαινόμενο που αμαυρώνει ανεξίτηλα την εικόνα του τόπου μας στα μάτια των ξένων επισκεπτών, αλλά και κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Η πρόνοια για καθαρισμούς του οδικού δικτύου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και το κενό των καθαρισμών καλύπτεται εν μέρει από εθελοντικές ομάδες της περιοχής.
Δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη και η “αισθητική ρύπανση” η οποία είναι διάχυτη. Η αναγραφή συνθημάτων, η βεβήλωση και σκόπιμη φθορά των πινακίδων του οδικού δικτύου. Οικοδομικά απόβλητα αποτίθενται ανεξέλεγκτα σε ερημικές τοποθεσίες του οδικού δικτύου συνθέτοντας και αυτά μία αρνητική εικόνα.
Η παρούσα δημοτική αρχή, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της έναν ενδιαφέροντα κανονισμό για το περιβάλλον, που μπορεί να αναζητηθεί στη διεύθυνση:
http://www.dimosdytikismanis.gr/κανονισμοι-δημου-δυτικησμανησ/
Το ενδιαφέρον για τον κανονισμό αυτό είναι ότι αν και είναι ένας αρκετά πλήρης κανονισμός που προβλέπει τα πάντα, ακόμη και πρόστιμα για τις παραβάσεις, ελάχιστα απ’ όσα αναφέρονται σ’αυτόν τηρούνται στην πράξη. Με την παρούσα δομή και νοοτροπία, η δημοτική δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για την πιστή τήρησή του. Επίσης εμφανής είναι η αδυναμία ή και απροθυμία επιβολής των προστίμων. Το μεγάλο κενό όμως στο οποίο συνίσταται και η μεγάλη αποτυχία της παρούσης αρχής να λύσει προβλήματα και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία αποδίδεται σε τρείς κυρίως αιτίες:
1. την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων δομών της που δεν της επιτρέπουν να είναι ευέλικτη
2. τους τραγικούς χειρισμούς της σε περιβαλλοντικά προβλήματα, και
3. την αδιαφορία και απραξία της στον τομέα της επιμόρφωσης του κοινού, για την εμπέδωση των ορθών πρακτικών και την αλλαγή νοοτροπίας από τον απλό δημότη, ο οποίος στην πλειοψηφία φαίνεται να υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ευρωπαίου πολίτη σε θέματα περιβαλλοντικής παιδείας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είμαστε μέλος, έχει θέσει στόχους για το άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα, το 2020 απαιτεί το 50% των στερεών αποβλήτων να ανακυκλώνεται. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται μόλις στο 19%. Πως θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, όταν στη χώρα μας θάβουμε το 81% των σκουπιδιών και μάλιστα με ανεξέλεγκτο τρόπο; Η Ευρώπη κινείται με ταχύτατους ρυθμούς για να αντιμετωπίσει ολοένα εντεινόμενα προβλήματα και προκλήσεις, και μας επιδοτεί για να κινητοποιηθούμε και να εφαρμόσουμε λύσεις. Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε τσουχτερά πρόστιμα. Η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης και εγρήγορση είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Αφού εξετάσαμε προσεκτικά την επικρατούσα κατάσταση, συγκροτήθηκε ομάδα η οποία εντόπισε κινδύνους, αξιολόγησε δυνάμεις, αναγνώρισε προοπτικές, και χάραξε στρατηγική. Όλα αυτά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο μας, τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία, αλλά και την βεβαιότητα ότι όταν οι κατάλληλοι άνθρωποι ενώνουν τα χέρια, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει άλυτο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

0
Βυθιζόμενοι κάδοι.
0
Διαχωρισμός ανακυκλώσιμων στην Πηγή (οικία, εργασία, σχολείο , επιχειρήσεις κτλ).
0
Τακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και χωριά για την ενίσχυση της ανακύκλωσης –κομποστοποίησης.
0
Απομάκρυνση κάδων από τους κεντρικούς δρόμους.
0
Τακτική αποκομιδή των κάδων ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
0
Πλύσιμο των κάδων με πλυστικό μηχάνημα τακτικά (πιό συχνά το καλοκαίρι).
0
Μετά από κάθε αποκομιδή κάδων πρέπει να διατηρούνται κλειστά τα καπάκια και να καθαρίζονται οι χώροι πέριξ αυτών.
0
Δίπλα σε κάθε γκρι κάδο θα υπάρχει ένας μπλε κάδος, με απώτερο στόχο οι μπλε κάδοι να αντικατασταθούν με ξεχωριστούς κάδους για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό ( γυαλί , χαρτί, μέταλλο και πλαστικό ).
0
Πινακίδες ενημέρωσης στους χώρους των κάδων.
0
Εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία και οικισμούς, πόρτα πόρτα.
0
Χορήγηση κάδων στις επιχειρήσεις εστίασης (για ανακυκλώσιμα, κομποστοποίηση , σύμμεικτα) εντός του χώρου τους και αποκομιδή αυτών με πρόγραμμα σε συνεννόηση με τον Δήμο.
0
Συγκέντρωση οικοδομικών αποβλήτων σε συγκεκριμένους χώρους που θα ορισθούν από τον Δήμο, ενημέρωση των κατασκευαστικών εταιρειών.
0
Καταγραφή τηλεφώνων, e mail, κινητών τηλεφώνων κτλ των δημοτών για τακτική επικοινωνία με τον Δήμο.
0
Περισσότερα μικρά καλαθάκια σε παραλίες και πλατείες με καθημερινό άδειασμα αυτών.
0
Ενημέρωση & επικοινωνία δημοτών για τα ογκώδη απορρίμματα.
0
Τακτικές συναντήσεις αντιδημάρχου καθαριότητας με τοπικούς προέδρους χωριών.
0
Συνεργασία με την αστυνομία για την επιβολή προστίμων.
0
Απομάκρυνση εγκαταλειμένων οχημάτων από δημόσιους χώρους μετά από σχετική ειδοποίηση των ιδιοκτητών.
0
Διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς.
0
Εναλλακτική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία.
0
Παζάρια επαναχρησιμοποίησης και ανταλλαγής προιόντων (βιβλίων, ρούχων, επίπλων, παιχνιδιών κτλ).
0
Πρακτικές μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων μέσω: Α) ενίσχυσης της ανακύκλωσης Β) ενίσχυσης της κομποστοποίησης Γ) απαγόρευσης πλαστικών μιάς χρήσεως σύμφωνα και με την ευρωπαική νομοθεσία Δ )διάδοσης του μηνύματος μείωσης της κατανάλωσης ως κοινωνικού και πνευματικού φαινομένου Ε) εκπαίδευσης του πληθυσμού στην μείωση κατανάλωσης ανθυγιεινών συσκευασμένων τροφίμων, αναψυκτικών, ποτών και αύξηση κατανάλωσης χύμα υγιεινών τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί κτλ).

Δήμος Δυτικής Μάνης | dimos ditikis manis | Δυτική Μάνη |