Ο τόπος μας μπορεί να προσφέρει εκτός από την μοναδικότητα του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος (φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικό πλούτο, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα μνημείων, γαστρονομία, φιλοξενία κλπ.) και πολλές ελκυστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες οι οποίες να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα.

Το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης στη νέα εποχή, θα είναι η ανάδειξη της πολυθεματικότητας του Τοπικού Τουρισμού, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, αυτό θα επιτευχθεί με την τόνωση του τουριστικού φαινομένου κατά την χειμερινή περίοδο και στις τοπικές εκείνες κοινωνίες, που λόγω υποδομής και χαρακτηριστικών, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους φρενήρεις ρυθμούς των all inclusive πακέτων των tour operators.

Η Απόκτηση Τουριστικής συνείδησης όχι μόνο στο χώρο των εργαζομένων αλλά στο σύνολο των πολιτών, είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση προκειμένου να εξαλειφθούν παθογενείς συμπεριφορές, που βλάπτουν την εικόνα της περιοχής μας.

Η “Ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών για τη Δυτική Μάνη” σε απόλυτη συνέπεια με τις δημόσιες εξαγγελίες τη συγκρότησε ομάδα εργασίας από συνδημότες μας με γνώσεις και παραστάσεις επί του θέματος των οποίων την εισήγηση θέτουμε σε δημόσιο διάλογο ως “Στρατηγική 13 σημείων για ήπια τουριστική ανάπτυξη” ώστε αφού ληφθούν υπόψη όλες οι τεκμηριωμένες προτάσεις-παρατηρήσεις που θα κατατεθούν, να αποτελέσει “εργαλείο ” για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στρατηγική 13 σημείων για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

1. Προτείνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής και προώθησης του Δήμου Δυτικής Μάνης (Μάρκετινγκ Τουριστικού Προορισμού)
2. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού – παράγοντες της τοπικής ανάπτυξης. Αγροτουρισμός, Οικοτουρισμός, Πολιτιστικός, γαστρονομικός, Αθλητικός, υπαίθρου, Εκπαιδευτικός, Ευεξίας κ.α.
3. Συντήρηση – Ανάδειξη Οχυρών και θρησκευτικών μνημείων. Δημιουργία πολιτιστικών χώρων κτλ. – οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων – ενδυνάμωση προβολής
4. Συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης σε εκθέσεις τουρισμού (εξωτερικού- εσωτερικού) με σκοπό την προβολή του τόπου και των επιχειρήσεων – υπηρεσιών
5. City tour bus – Δημιουργία δρομολογίων από &προς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους με παράλληλη ξενάγηση στα ημιορεινά χωριά.
6. Μέριμνα για την βελτίωση των έργων υποδομής και αισθητικής του οδικού δικτύου
7. Δημιουργία τουριστικού περιπτέρου (info point) σε κεντρικό σημείο ή σημεία της περιοχής μας με σκοπό το καλωσόρισμα επισκεπτών, ενημέρωση για διάφορες αθλητικές και όχι μόνο δραστηριότητες (ξενάγηση στο βουνό, πεζοπορία, ποδηλασία), πληροφορίες, κα.
8. Βελτίωση συνεδριακών εγκαταστάσεων για την προσέλκυση εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού (διοργάνωση πρωταθλημάτων, υπαίθριες εκθέσεις, συνέδρια)
9. Βελτίωση της υφιστάμενης όψης των παραλιακών μετώπων, με την τοποθέτηση ατομικών αποδυτηρίων – ντουζιέρες για τους λουόμενους, έργα για την πρόσβαση σε αυτές από άτομα με κινητικές δυσκολίες και βελτίωση προσβασιμότητας σε παρακείμενες παραλίες
10. Δημιουργία ενός σύγχρονου διαδραστικού μουσείου λαογραφίας με σκοπό την προβολή των παραδοσιακών μέσων παραγωγής π.χ. λιοτρίβι, παρασκευή σαπουνιού, μάζεμα θεραπευτικών βοτάνων.
11. Εφαρμογή προγράμματος αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, που να έχει ως σταθερά τη προστασία του περιβάλλοντος και της ορεινής βιοποικιλότητας, θα προωθεί την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων
12. Ενίσχυση της εκπαίδευσης, για επαγγελματική κατάρτιση σε επαγγέλματα συναφή με τον προσφερόμενο κατά τόπους εναλλακτικό τουρισμό και επιμόρφωση του τοπικού πληθυσμού με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες
13. Για την τουριστική ανάδειξη των ορεινών – ημιορεινών χωριών, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα να γίνουν μικροί ελκυστικοί προορισμοί με:
α. Ήπια βελτίωση του οδικού δικτύου με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, για διευκόλυνση της πρόσβασης τουριστών επισκεπτών.
β. Η απόκτηση τουριστικής συνείδησης όχι μόνο στο χώρο των εργαζομένων αλλά στο σύνολο των πολιτών, είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση προκειμένου να εξαλειφθούν παθογενείς συμπεριφορές, που βλάπτουν την εικόνα της περιοχής μας.
γ. Στενή συνεργασία, με πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, ενεργούς δημότες και tour operators.

Δήμος Δυτικής Μάνης | dimos ditikis manis | Δυτική Μάνη |