ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014, οφείλεται να συγκροτηθεί πενταμελής Επιτροπή για την παρακολούθηση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Δήμου και τον αναπληρωτή του, έναν Κτηνίατρο, έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή Σκύλων και δύο μέλη από Φιλοζωικά Σωματεία του Δήμου.

Οι Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

  • Περισυλλογή Καταγραφή.

  • Στείρωση, Ηλεκτρονική Σήμανση (microchip), Εμβολιασμός.

  • Κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας, Θεραπεία όταν απαιτείται.

  • Εξωτερική – Εσωτερική Αποπαρασίτωση.

  • Υιοθεσία ή επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.

  • Τακτικές ενημερώσεις σε σχολεία και συλλόγους γονέων.

  • Ενημερώσεις των πολιτών , ανά χωριό, για τις φιλοζωικές δράσεις.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων συντροφιάς.
Επίσης, ο Δήμος, έχει την υποχρέωση σίτισης των αδέσποτων σύμφωνα με τον ν.4039/12 & 4235/14 αρ. 9 παρ.10 και διανέμει τροφές είτε μέσω Δημοτικών Ενοτήτων, είτε μέσω της Επιτροπής, όπως και Εκπόνηση μελέτης για δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, ώστε να μπορούμε να προσκαλούμε και εθελοντές κτηνίατρους ώστε να έχουμε περισσότερες στειρώσεις με πολύ χαμηλότερο κόστος για τον Δήμο μας.
          Θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, δεν είχαν εκπονήσει κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα καταγραφής των αδέσποτων του Δήμου μας.
           Δεν υπήρξαν ενέργειες για να ελέγχονται οι γέννες και οι ασθένειες, με αποτέλεσμα, η επί χρόνια απραξία να αυξήσει τραγικά τον αριθμό τους.
Όλα τα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα, καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά (microchip), ανοίγεται μητρώο πλήρη στοιχείων, σφραγισμένο υπογεγραμμένο από κτηνίατρο, όπου υπάρχει η φωτογραφία του ζώου, τα εμβόλια ο αριθμός ταυτοποίησης η περιοχή περισυλλογής και άλλα στοιχεία που μας βοηθάνε να γνωρίζουμε την κατάσταση του κάθε ζώου, όπως επίσης φοράνε περιλαίμιο κόκκινο τα θηλυκά και μπλε τα αρσενικά με κονκάρδα που φαίνεται ο αριθμός του ζώου και ότι είναι εμβολιασμένο και στειρωμένο.
      Ο Δήμος, υποχρεούται για την διοργάνωση διαλέξεων στα σχολεία με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της φιλοζωίας στα παιδιά.
    Το έργο μας είναι πραγματικά δύσκολο, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την χώρα μας, αλλά η θέληση και η αγάπη μας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς υπερνικούν τις δυσκολίες αυτές. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η εθελοντική προσφορά, θα ήταν πολύτιμη βοήθεια, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, με γνώμονα αφενός την υγεία και ασφάλεια των Δημοτών, αφετέρου την φιλοζωία και ευζωία των τετράποδων φίλων μας.
    Οι δημότες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα, ανεξέλεγκτα στους δρόμους όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν. Να μην τα κακοποιούν. Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά.
    Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους.
  Ο σεβασμός και η προστασία των ζώων, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η ελευθερία και η ευζωία τους αποτελεί υποχρέωση όλων μας!

Ο πολιτισμός ενός τόπου, διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα.

Δήμος Δυτικής Μάνης | dimos ditikis manis | Δυτική Μάνη |